Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е

...
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е
Коментари Харесай

Проф. Петър Маринов: Най-силно ми въздейства работата със студентите и младите лекари

      Лекарят не е просто експерт, който работи ослепително или е направил неточност. Не е и единствено оня, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е само специалист, от който зависи здравето, а от време на време – и животът ни.
      Той е всичко това, само че и доста повече – тъй като зад всяко име с „ доктор “ начело стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, по какъв начин работи и по какъв начин почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „ Кой сте Вие, докторе? “
Проф. Петър Маринов е председетел на Националната асоциация на специалистите по психологично здраве. Психиатър и правосъден психиатър с дълготраен опит, академични учител и създател на многочислени научни писания и изявления в наши и задгранични издания. В момента преподава в Медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора. Съосновател на сдружени " Колегиум " Частна психиатрия ".

Проф. Маринов, след толкоз години, отдадени на психиатрията, ще споделите ли какво Ви носи най-голямо професионално задоволство?

Работата с младите и с пациентите. Съчетавам ги с огромно наслаждение.

Част от професионалния Ви път е обвързван със правосъдната психиатрия. Как избрахте да се посветите на тази област?

Случайно. Аз бях психофармаколог и психиатър, само че звеното по психофармакология се оказа непечелившо. Предложиха ми работа в клиниката по правосъдна психиатрия, а аз преди този момент имах и положителни професионални връзки с началника доцент Владимир Велинов, той ме одобри и поведе в дебрите на тази сложна компетентност.

Отговарят ли съгласно Вас стандартите на работа в правосъдната психиатрия у нас с възприетите в развитите страни?

Ние имаме исторически трендове в правосъдната психиатрия. Достатъчно е да споменем имената на огромните Владов, Данаджиев и Шипковенски, които имат писания в Европа, Съединени американски щати и даже Япония. Това е едно доста високо равнище.

Имате зад тила си значителен опит като учител. Кои са Вашите обичани възпитаници?

Всички мои възпитаници са ми обичани. Обичам ги и се грижа за тяхното развиване.

Как може да се изясни слабия интерес към психиатрията и правосъдната психиатрия у младите лекари у нас?

Едната част от обяснението е заплащането, което е ниско, само че и неналичието на структури и ясни държавни регламенти също играе деструктивна роля.

Не е загадка, че депресиите и тревогата стават все по-голям проблем за доста хора, на фона на отминаващата Коронавирус пандемия, икономическата рецесия, вилнеещата война покрай границата ни. Вашата докторска работа бе отдадена на тематиката за основаването на скринингова система за депресивни и тревожни разстройства. Имат ли практическо приложение изследваните от Вас правила и направените заключения за практиката през днешния ден?

Това е тематиката на моя докторат за придобиване на степен „ лекар на медицинските науки “. Резултатите са значими, само че институциите нямат интерес да се срещнат с тях. Правим опити да притеглим вниманието им, само че е мъчно, изключително при неналичието на лоби.

Вашият труд за шизофренията продължава да бъде измежду най-търсените и изучавани монографии от региона на психиатрията. Продължавате ли научните си проучвания и в това направление?

Този труд ми е обичан и надвишава 500 страници. Опитах да обхвана най-важните неща. Установих, че колкото повече знам за тази болест, толкоз повече незнайни излизат на пътя ми. Шизофренията не е море, а океан. Не единствено подтиповете, само че и особеното протичане, дава съображение за въвеждане на персонализираната медицина в психиатрията. Това през днешния ден е най-успешния метод.

Преди няколко месеца стана ясно, че се образува Национален съвет по психологично здраве. Оптимист ли сте, че този новосформиран орган ще изиграе позитивна роля за решение на насъбраните проблеми и диспропорции в този област?

Все още е рано да се каже, само че програмата за психологично здраве 2020 – 2030 към този момент закъсня с повече от две години. Това не е добър старт за начинанието.

Кои са креативните проекти, които желаете да видите осъществени в недалечно бъдеще?

Имаме подготвен за щемпел учебник за студенти в размер 408 страници, всички преподаватели в СУ „ Св. Климент Охридски “ и Тракийски университет вземат участие в него. Предстои издаване на още университетски издания, само че дано към този момент да останат в загадка.

И, вместо край, кои са обичаните Ви занимания за свободното време – простите неща, които Ви вършат благополучен като човек?

През зимата понякога карам ски, отивам на море с огромно наслаждение. Срещите с положителни другари ме въодушевяват, само че най-силно ми влияе кръжокът със студенти и млади лекари, разглеждането на случаи и анализирането на настоящи тематики.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР